Svetost Kabe

sanel
By sanel
Piše: Mr. Hakija Kanurić
Jedan od najznačajnijih događaja koji se desio na Arabljanskom poluotoku je stravično uništenje abesinijske vojske koju je predvodio Abraham. U drugoj polovini šestog stoljeća po Isau, alejhis-selam, Jemenom je upravljao abesinijski vladar Abraham. Abraham je bio kršćanske vjere. Sagradio je ogromnu crkvu u Jemenu, a zatim je pozivao da se ta crkva hodočasti umjesto Kabe. Arapi se nisu odazvali tom pozivu, nisu pridavali nikakvu važnost toj crkvi i ostali su privrženi Kabi. Nakon toga, Abraham je sakupio ogromnu vojsku s kojom se uputio ka Mekki kako bi uništio časnu Kabu. Sa sobom su vodili velikog slona kako bi s njim srušili Kabu i zbrisali je sa lica zemlje. Kada su Arapi u Jemenu i okolnim područjima čuli za tu ogromnu vojsku, koja se uputila prema Mekki, pokušali su je zaustaviti i spriječiti, međutim, mnogobrojnija i spremnija Abrahamova vojska ih je s lahkoćom porazila. Zarobili su vođu arapskog plemena Has’am koji se zvao Nufeji ibn Habib i poveli ga sa sobom, kako bi im pokazao put do Mekke. Kada se Abraham približio Mekki, njegova vojska zaplijenila je stada kamila koje su pripadale Mekelijama. Među tim kamilama bilo je dvjesto kamila koje su pripadale Abdul-Muttalibu, djedu Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Abraham je poslao izaslanika da obavijesti Mekelije da nije došao da se bori protiv njih, nego da želi srušiti Kabu, pa ako mu se ne suprotstave, neće ih napadati. Na to je Abdul-Muttalib odgovorio da oni nemaju namjeru niti snage da mu se suprotstave. Kaba je Allahova sveta kuća. Podigao ju je Ibrahim, a.s. Ako Allah hoće, zaštitit će Svoju svetu kuću. Izaslanik je tražio od Abdul-Muttaliba da pođe s njim kako bi to kazao samom Abrahamu. Kada Abraham ugleda Abdul-Muttaliba, zadivi ga njegov izgled, te siđe sa svog prijestolja i sjede pored
 
Abdul-Muttaliba na prostirku, a zatim reče prevodiocu:  
– Pitaj ga šta želi od mene?
Abdul-Muttalib je rekao:
– Moja želja je da mi vratiš mojih dvjesto kamila koje si uzeo!
Abraham tada reče:
– Kada sam te ugledao, zadivio si me svojim izgledom, ali kada si progovorio, nestalo je divljenja. Zalažeš se za dvjesto kamila, a ne zalažeš se za Kabu koja je dio tvoje vjere i vjere tvojih djedova. Došao sam da je uništim, a ti me pitaš o kamilama! Abdul-Muttalib tada reče:
– Ja sam vlasnik kamila i o njima se brinem, a Kaba ima svog Gospodara koji je štiti!
– Neće je od mene zaštititi! – reče Abraham.
Nakon toga, Mekelije su napustile Mekku, popevši se na obližnje planine odakle su posmatrali Abrahama i njegovu vojsku.
Jutrom se Abraham spremao da konačno uđe u Mekku. Postrojio je vojsku na čelu sa velikim slonom. Kada su usmjerili slona prema Mekki, priskoči Nufejl ibn Habib, stade pored slona, uze ga za uho i reče mu:
– Lezi ili se vrati otkud si došao, ti si u Allahovoj svetoj zemlji!
Nakon toga slon je kleknuo. Udarali su ga da ustane, ali je slon uporno odbijao. Kada bi ga usmjerili na neku drugu stranu, slon bi žurno išao, ali kada bi ga usmjerili prema Mekki, slon bi kleknuo na zemlju kao prikovan.
 
Zatim je Allah, dž.š., poslao jata ptica koje su u kandžama i kljunovima nosile kamenje veličine lješnjaka. Ptice su to kamenje bacale na Abrahamovu vojsku od čega su se njihova tijela raspadala, tako da su nalikovala lišću koje je stoka jela i nogama gazila. Svaki vojnik kojeg je pogodio kamen, padao je mrtav. Preživjele vojnike zadesila je bolest od koje su im se tijela postepeno raspadala. Bježali su vraćajući se poniženi i poraženi. Abraham je bio među onima čije se tijelo  postepeno raspadalo. Prije nego što je umro, moglo mu se vidjeti srce kroz razjedena prsa. (Pogledati Tefsir Ibn Kesir)
 
Uništenje Abrahamove vojske je događaj koji spominju svi historičari koji su pisali o historiji Arabljanskog poluotoka. (Pogledati npr: Početak i završetak, Ibn Kesir, 2/170, i Historija Arapa prije islama, Dževad Alijj, str. 1805.)
 
U vrijeme objave Kur’ana bilo je puno onih koji su doživjeli uništenje Abrahamove vojske. Kada je Uzvišeni Allah u Kur’anu spomenuo taj događaj, niko ga nije porekao, iako su nevjernici Mekke jedva čekali da nađu bilo kakav način da poreknu Kur’an. Rekao je Uzvišeni Allah:
“Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio! Zar lukavstvo njihovo nije omeo, i protiv njih ptice Ebabil poslao. Koje su na njih grumenje od gline pečene bacale, pa ih On kao lišće koje su crvi istočili učinio.” (El-Fil, 1-5)
 
Taj događaj nam jasno govori da je Kaba istinska kibla i da su oni koji se prema njoj okreću na pravoj vjeri. Na  Zemlji ne postoji vjera koja Kabu smatra svetom osim vjere islam. Muslimani se u svojim molitvama prema njoj okreću i nju hodočaste.  

Share This Article