Islamska država oborila vojni avion sirijskog režima u Rakki

sanel
By sanel

Borci Islamske države (IS-a) oborili su u utorak borbeni avion sirijskog režima koji je izvodio vazdušni napad na uporište te grupe u Rakki, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij sa sjedištem u Velikoj Britaniji je naveo: “To je prvi avion koji je oboren otkad je režim pokrenuo zračne udare protiv džihadista u julu nakon njihovog proglašenja hilafeta krajem juna.”

 

Nije jasno da li se u izjavu cilja na prvi srušen avion sirijskog režima od strane IS-a u tom periodu, ili općenito na srušen avion, pošto je prije nekolio dana javljeno da je jedan avion srušen u blizini Halepa.

Direktor Opservatorija, Rami Abdel Rahman, je rekao za AFP da je avion izvodio udare na uporište IS-a u Rakki kada je pogođen.

Srušio se na kuću u gradu u dolini Eufrata, jedino pokrajinsko sjedište koje je u potpunosti izvan kontrole sirijske vlade, što je za posljedice imalo poginule i ranjene na terenu, dodao je on.

Fotografiju srušenog aviona objavio je jedan simpatizer IS-a na svome Twitter profilu, pokazujući olupine izgorenog aviona.

Allahu Akbar, zahvaljujući Allahu možemo potvrditi da je vojni avion oboren iznad Rakke“, navedeno je na drugom profilu, čestitajući lavovima Islamske države.

(Nasevijesti.com)

Share This Article