Sirija: Avioni bombardirali izbjeglički kamp

sanel
By sanel

Sirijski borbeni avioni su u nedjelju bombardirali četvrt u kojoj se nalaze palestinske izbjeglice u Damasku, saopćili su aktivisti.

Ovo je prvi napad na izbjeglički kamp od izbijanja sukoba u Siriji.

Prvi izvještaji objavljeni u nedjelju su indicirali da je pogođena džamija u kojoj su bile smješteni ljudi koji su pobjegli iz predgrađa u kojim se odvijaju sukobi.

Isti izvještaji su naveli da je u tom napadu na džamiju poginulo nekoliko osoba.

Video klip postavljen na internet nakon napada je prikazao nekoliko tijela i ruševine.

“Borbeni avioni su izvršili zračni udar u području oko bolnice al-Bassel u kampu Yarmouk, pri čemu je povrijeđeno više osoba”, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U ovoj četvrti su se odvijali sukobi između Vladinih snaga i pobunjenika i već je bila izložena bombardiranju, ali su u nedjelju prvi put korištene zračne snage, tvrde aktivisti.

Utočište u naselju

Yarmouk je stambeno naselje u kojem decenijama žive Palestinci i Sirijci koji su izbjegli sa Golanske visoravni, koju su okupirali Izraelci.

Od kako su se ovog ljeta pojačali sukobi u i oko Damaska, stanovnici okolnih četvrti su našli utočište u ovom naselju.

Sirijski Palestinci su podijeljenog mišljenja kada je ovaj sukob u pitanju. Neki Palestinci su se suprotstavili režimu, dok se drugi bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Yarmouk je naselje koje se prostire od istoka do jugozapada sirijske prijestonice, u kojem Vladine snage sedmicama pokušavaju protjerati pobunjenike.

(AJ Balkans)

Share This Article