Davutoglu: Međunarodna zajednica ne smije tražiti izgovore za Siriju

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je u toku zvanične posjete Maroku izjavio da je potrebno odrediti tačan datum kako bi međunarodna zajednica pokušala pronaći rješenje za Siriju.

Izjavio je da međunarodna zajednica više ne smije imati izgovor i opravdanje jer se Sirija nalazi u vrlo kritičnom periodu kada je potrebno što hitnije pronaći rješenje za sirijsko pitanje.

“Rat u Siriji se ne vodi između sirijskog režima i opozicije. Rat u toj zemlji je između diktatorskog režima i demokratije”, kazao je Davutoglu.

Napomenuo je da su napadi sirijskog režima postali ozbiljna prijetnja za čitavu regiju, ali i za susjednje države jer, kako je kazao, koristi teško naoružanje.

“Ne smijemo dozvoliti produbljenje tenzija i mržnje u Siriji. Kršćani, suniti, aleviti, Kurdi i Turkmeni su sa ostalim Sirijcima hiljadama godina živjeli u miru i zato trebaju nastaviti sa bliskim i prijateljskim odnosima. Međutim, sada im treba naša pomoć i podrška. Ako sad ne poduzmemo nešto globalna sigurnost će biti ozbiljno ugrožena”, istakao je ministar vanjskih poslova Turske.

Izjavio je da je potrebno da međunarodna zajednica podrži novoosnovanu koaliciju opozicionih snaga u Siriji.

“Prvi i pravi korak bi bio priznavanje nacionalne koalicije Sirije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Ovo bi bila snažna poruka za sirijski narod, ali i za sirijski režim”, izjavio je Davutoglu.

(Anadolija)

Share This Article