VIDEO: Veliki napredak pobunjenika u planinama Džisr el Šugura

sanel
By sanel

Danas je veliki broj brigada FSA kao i drugih nezavisnih brigada pokrenuo veliku ofanzivnu operaciju na planinama Džisr el Šugura. U toku dana preuzeli su selo Amud u iznenadnoj i odlučujućoj borbi a izgleda da su preuzeli i veliki broj oklopnih vozila tokom operacije.

Prema postavljenim video snimcima opozicioni borci su objavili imena brigada koje su učestvovale u borbi, a da se primjetiti da je veliki broj raznovrsnih brigada FSA uključen, kao i nezavisnih uključujući i grupe poput Džebhat el Nusre: Brigade revolucionarnog vijeća područja Džisr el Šukura, Džubhat el Nusre, Ahfad el Resul brigada, Ahrar el Šam brigada, El Iman brigada, El Tevhid bataljon, Ahfad el Sahaba brigada, Assi Šehid brigada, i druge.

{youtube}ZnVKixEZW00{/youtube}

Prema izvještajima aktivista sa terena izgleda da opozicione snage napreduju ka sjeveru koristeći preuzeta oklopna vozila, teške strojnice, snajpere, pješadiju kao i drugu opremu kako bi protjerali Assadove snage i osigurali područje.

Veliki broj video snimaka je postavljen na internet koji prikazuju preuzete tenkove i oklopna borbena vozila. Po nekim proračunima oko 3 do 5 tenkova, kao i 5 do 6 oklopnih vozila je preuzeto.

{youtube}socwWmzQogY{/youtube}

{youtube}6Onwaa_sQ6k{/youtube}

{youtube}HqbhAG6uOQ0{/youtube}

Pješadija i snajperi opozicionih snaga koji su bukvalno ušetali u grad

{youtube}r20KLZhmbLk{/youtube}

Po mapi čini se da opozicione snage nastoje povezati svoju teritoriju na jugozapadu, blizina Džisr el Šugura, sa svojom teritorijom na sjeveru, poput grada Kafr Tahrima. Kada ova teritorija bude osigurana FSA i druge jedinice će se moći fokusirati na grad Idlib i neke obližnje gradove, vjerovatno posljednja uporišta Assadovih snaga u pokrajini Idlib.

Share This Article