SNHR: Sirijska vojska koristi fosforne bombe

sanel
By sanel

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) sa sjedištem u Londonu, saopštila je da vojska Bashara al-Assada na području pod kontrolom opozicionih snaga koristi fosforne bombe u neselektivnom bombardovanju vojnih položaja i naselja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U pisanom saopštenju SNHR-a navodi se da vojska sirijskog režima koristi fosforne bombe koje su zabranjene prema međunarodnim kovencijama i ulaze u okvire kršenja zakona i običaja ratovanja.

“Nakon strašnih poraza od Oslobodilačke vojske Sirije snage Bashara al-Assada počele su napadati mjesta gdje se nalaze civili, dok su u zračnim napadima koristili i fosforne bombe čija upotreba je zabranjena prema konvenciji o hemijskom oružju”, navodi se u saopštenju.

SNHR navodi da je sirijska vojska i u predgrađu Duma u Damasku koristila fosforne bombe, dok je opoziciona vojska pronašla značajan broj fosfornih bombi u vojnim bazama koje je zauzela.

Fosforne bombe posebno su opasne za ljude budući da u dodiru sa kožom izgaranje ne prestaje, već prodire duboko u tkivo stvarajući duboke i teške opekotine.

Osim toga, izgaranje fosfora može prouzročiti gušenje pri intenzivnijem udisanju, a posebno je opasan u slučaju dodira s jednjakom jer ne prestaje izgarati pa izaziva teška oštećenja unutarnjih organa.

(Anadolija)

Share This Article