Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Zvizdić: Trgovinsku razmjenu sa Turskom povećati na milijardu dolara

913views

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji se nalazi u posjeti Ankari, u obraćanju na radnoj večeri na Poslovnom forumu Turske i Bosne i Hercegovine, podsjetio je da obim trgovinske razmjene između Turske i BiH trenutno iznosi oko 560 miliona dolara.

“Ovu cifru je zasigurno potrebno povećati na milijardu dolara. U tom smjeru već imamo određene projekte i pravnu osnovu. Spremni smo kako bi se to konačno i desilo”, rekao je Zvizdić tokom gala večere kojoj je prisustvovao i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Zvizdić je takođe istakao kako je sa turskim zvaničnicima imao priliku razgovarati o mjerama koje mogu doprinijeti dugoročnim investicijama između dvije zemlje.

“Ako uspijemo pronaći strateške partnere, dodatno ćemo ojačati našu ekonomiju i zatvoriti spoljnotrgovinski deficit”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da su prioriteti BiH članstvo u Evropsku uniju (EU) i NATO te jačanje nacionalne ekonomije.

“Do sada smo pripremili reformsku agendu i proveli mjere kojima ćemo urediti pravnu regulative”, kazao je Zvizdić.

Na kraju je istakao da će bh. vlasti nastaviti sa potrebnim reformama kako bi privukli više stranih investitora u narednom periodu.

“Kako bi privukli strane investitore, nastavićemo sa mjerama koje će zasigurno olakšati ulaganja u BiH”, istakao je Zvizdić.

(AA)