Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Zukorlić: Tri moguća scenarija i sva tri pozitivna

359views

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef.  Zukorlić je za web-portal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, wwww.rijaset.ba, prokomentirao posljednje aktivnosti vezane za sporazum o povratku duhovnog i institucionalnog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Zukorlić je kazao: „Zasada razgovori o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici u Srbiji teku planiranom dinamikom, ali ne očekujemo rezultate tako brzo. Pred nama su tri moguća scenarija: prvi, podrška beogradskih vlasti turskoj inicijativi doprinijela bi da se sporazum implementira u kratkom roku; u drugom scenariju ako beogradske vlasti odbiju dati podršku, a on bude potpisan između duhovnih poglavara islamskih zajednica u Turskoj i Bosni i Hercegovini, time bi sporazum također urodio plodom, iako bi to tražilo izvjesno vrijeme; i treći scenario u kojem ne bi došlo do potpisivanja sporazuma također bi imao pozitivne implikacije po budućnost Islamske zajednice u Srbiji, obzirom da su kroz ove razgovore predvodnici Republike Turske shvatili stvarnu pozadinu razbijanja jedinstva Islamske zajednice.

U svakom slučaju imali bismo na istoj strani islamske zajednice u Novom Pazaru, Sarajevu i Ankari. Imajući sve to u vidu, mi smo optimisti po pitanju sporazuma, iako su sva saznanja do kojih smo došli u protekle dvije sedmice samo potvrdila dubinu umiješanosti različitih nivoa beogradskih vlasti u probleme u Islamskoj zajednici u Srbiji”, izjavio je muftija Muamer ef. Zukorlić.

(rijaset.ba)