Vijestiiiiii

Zenički alpinisti: Viseći na konopcima, farbali munaru visoku 70 metara

520views

Članovi Kluba ekstremnih sportova “Scorpio” iz Zenice imali su nedavno opasan i neobičan posao. U saradnji sa zeničkim firmama “Polet” i “Integra” alpinisti su dobili posao farbanja fasade kompleksa džamije i Islamskog centra princeze Dževhere bint Ibrahim el- Ibrahim u Bugojnu. 

U sastavu ovog centra nalazi se najviša munara u našoj zemlji, visine 70 metara, s fasadnom površinom većom od 800 metara kvadratnih. Posao su realizirali najbolji zenički alpinisti Armin Gazić, Ernad Ibrahimović i Denis Serdarević, gosti Salih Mulaosmanović iz Sarajeva i Samir Repeša iz Mostara te, naravno, prvi čovjek “Scorpia” Edin Durmo, koji je rukovodio timom i cijelim poduhvatom.

Durmo navodi da je najizazovniji dio rada bilo farbanje desetak najviših metara, vertikalnog dijela iznad šerefe munare, bez ikakvog oslonca, a da su veći strah i zebnja primijećeni kod brojnih prolaznika nego kod ekipe “Scorpia”, navikle na neobične poslove.

– Radili smo za UNESCO na Starom mostu u Mostaru, pa na Vrandučkoj tvrđavi, u “Arcelor Mittalu”, na rekonstrukciji Hidroelektrane Rama… Sada pregovaramo s “Arcelor Mittalom” za posao farbanja najvećeg dimnjaka u ovoj kompaniji, vjerovatno na proljeće – kaže Durmo.

(Avaz)