Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Ženeva: Drugi dan pregovora o miru u Siriji

410views

Pregovarači sirijskog režima i opozicije danas se ponovno sastaju u Ženevi u drugom krugu pregovora, pošto su jučer razgovarali o slanju humanitarnih konvoja u Homs.

Dvije neprijateljske strane između kojih posreduje UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi u sjedištu te međunarodne organizacije, trebaju drugog dana pregovora razgovarati o nekoliko hiljada zatvorenika, o nestalima i o civilima otetim u Siriji otkako se prosvjedni pokret koji je počeo u martu 2011. prometnuo u krvav građanski rat.

Jučer je Brahimi nakon jutarnjeg kratkog uvoda i dvosatnih razgovora tokom popodneva ocijenio da je to dobar početak, priznavši ipak da nismo ostvarili puno rezultata.

Opozicija je ocijenila da je zahtjev upućen Damasku da odobri prolaz humanitarnim konvojima ispit ozbiljnosti režima u pregovorima koji do kraja iduće sedmice traju u Ženevi.

Homs je ispit: ako režim ne otvori koridore za ljude koji umiru od gladi znači da želi vojno a ne političko rješenje, rekao je Louai Safi, glasnogovornik opozicione koalicije i član izaslanstva.

Pregovarači sjede jedni nasuprot drugih ali zasad ne razgovaraju direktno nego preko Brahimija.

Režim i opozicija se razilaze u tumačenju zaključaka Ženeve I: protivnici Bašara al-Asada traže da se u njih svakako uključi odlazak predsjednika, ali Damask to ne želi i govori o vladi nacionalnog jedinstva.

(RSE)