Stanje u Siriji

Zebari: Irak ne može spriječiti iransko slanje oružja Siriji

385views

Iraku nedostaju sredstva da spriječi dostavljanje iranskog oružja u Siriju preko iračkog zračnog prostora, rekao je u subotu irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari.

“Prošlog septembra smo počeli nasumice pregledavati iranske i sirijske letjelice. Pronašli smo nesmrtonosne predmete poput opreme, lijekova i hrane”, rekao je Zebari. “Iskreno govoreći, te letjelice možda prevoze i druge stvari, ali mi niti imamo raspoloživa sredstva, niti vazdušnu odbranu i borbene avione da spriječimo slanje oružja”, rekao je on za panarapske dnevne novine Ašark el-Avsat.

Zebari je rekao da je tražio od zapadnih vlada da same djeluju ako smatraju da Iran krijumčari oružje svojim saveznicima u Siriji, javio je AFP.

“Rekao sam Zapadu: Ako želite blokirati irački zračni most između Irana i Sirije, slobodno to uradite”, dodao je on.

Sukob u Siriji postao je sve više vjerski kako više ulazi u treću godinu, a većinski sunitski pobunjenici primaju podršku od arapskih zaljevskih monarhija, a režim u Damasku dobija podršku od šiitskog Irana.

Zebari, sunitski Kurd, rekao je prošlog mjeseca da ne može poreći da se irački šiiti bore zajedno sa snagama predsjednika Bašara el-Asada, čija je alavitska sekta ogranak šiizma.

 
(RSE)