Vijestiiiiii

Zbog “cijena koju treba platiti” napadnuta džamija u Izraelu

403views

Jedna džamija je napadnuta, a pet automobila je zapaljeno na okupiranoj Zapadnoj obali u napadu koji se pripisuje ekstremističkim izraelskim naseljenicima, saznaje se u ponedjeljak iz zvaničnih palestinskih i izraelskih izvora.

Ove vandalske akcije događaju se gotovo svakodnevno nakon što su jevrejski desničarski ekstremisti počeli ponovo napadati muslimanske vjerske objekte.

Ekstremni naseljenici pojačali su svoju politiku zvanu “cijena koju treba platiti“, koja se sastoji u tome da se svete palestinskim seljacima, džamijama ili izraelskim vojnicima i vladinim mjerama za koje ocijene da su neprijateljske prema njihovim interesima.

Palestinski načelnik sela Bani Naim, u blizini Hebrona, na jugu Zapadne obale, rekao je da su nepoznate osobe ispisale antimuslimanske grafite i pronaseljeničke na hebrejskom jeziku na zidu lokalne džamije.

Radi se o sedmom napadu u sedmici koji se pripisuje ultranacionalističkom miljeu koji se suprotstavlja vladinim zakonima o rušenju divljih naselja. Ovo je treća džamija oskvrnuta od srijede.

Pet automobila je zapaljeno u palestinskom selu Beitinu, sjeverno od Ramallaha, u ponedjeljak u rano jutro, saznaje se od policije koja sumnja da je to djelo ekstremističkih naseljenika.

“Policija traži osumnjičene, ne zna se tačno ko stoji iza ovog čina, istraga je u toku”, rekao je AFP-u glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

(Fena)