Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Zawahiri: Ne priznajemo hilafet ‘Islamske države’

268views

Ayman al-Zawahiri, vođa Al-Kaide, odbacio je grupu Islamska država Iraka i Šama i njenog lidera Abu Bakra al-Baghdadija kao nezakonite u audiosnimku objavljenom na internetu.

Međutim, Zawahiri je rekao da će pripadnici Al-Kaide podržati borce IDIŠ-a u njihovoj borbi protiv zapadne koalicije u Iraku i Siriji, ako to bude moguće.

“Ne priznajemo ovaj hilafet”, rekao je on na snimku za koji se vjeruje da je nastao prije najmanje osam mjeseci, prenio je Reuters.

I pored rivaliteta i otvorenog sukoba između Al-Kaide i IDIŠ-a, Zawahiri je rekao da postoji prostor za njihovu saradnju kada je riječ o borbi protiv Zapada.

“Uprkos velikim greškama IDIŠ-a, da sam u Iraku ili Siriji, sarađivao bih sa njima u ubistvima krstaša i sekularista i šiija, iako ne priznajem legitimitet njihove države, jer je stvar veća od toga”, poručio je Zawahiri.

(Nasevijesti.com)