Aktuelno

Zatvaranje saudijske škole u Americi

364pregledi
Američka Federalna komisija-kako pišu američke novine USTODAY- zatražila je zatvaranje saudisjke islamske škole u državi Virdžinija, kojom upravlja saudijska ambasada u SAD-a, jer Agencija smatra da škola radi po programima koji potiću na neprijateljstvo prema drugim religijama, te podstiću na vjerski ekstremizam i fanatizam. S druge strane, Saudijska ambasada u SAD-a negirala je tačnost ovih optužbi i pozvala različite medije da posjete školu i uvjere se da njen program ne podstiće na vjerski fanatizam.

U svome subotnjem izdanju novine «USTODAY» su objavile izvještaj kojeg je prošlog četvrtka izdala Američka komisija za kontrolu vjerskih sloboda u svijetu, a u kojem stoji «da postoji visoka doza straha zbog onoga što radi Saudijska akademija u gradu Aleksandriji (država Virdžinija), jer podstiće na vjersku pristrasnost.»
U izvještaju dalje stoji «da je neophodno da se Akademija zatvori sve dok njeni nastavni programi ne budu dostupni jednom sveobuhvatnom pregledu», iako sama Komisija nije dostavila nikakve jasne i precizne zamjerke na te programe. Iako izvještaj nije obavezujući, on će ipak biti dostavljen Bijeloj kući, Kongresu i Ministarstvu vanjskih poslova. Kako novine navode, spomenuti izvještaj se uveliko oslanja na analizu saudisjkih nastavnih programa iz 2006.godine za koje se ustanovilo da sadrže dosta materijala koji širi mržnju prema kršćanima, židovima i šiitima. Glasnogovornik saudijske ambasade u Vašingtonu, Najil El-Džubejr, je za novine Eš-Šerk El-Evsat, kazao: « Akademija ne poučava vjerskom fanatizmu i mi ništa ne krijemo. Dobro došao svako onaj ko lično želi da se upozna sa stanjem u Akademiji.» Ovaj zahtjev za zatvaranje Akademije kod roditelja djece koji su njeni učenici izazvao je šok. Jedna Amerikanka koja je prihvatila islam i čije četvero djece pohaða Akademiju, za novine USTODAY, je rekla: « Akademija učenika poučava miru.» negiravši da nastavni programi sadrže bilo šta što podstiće vjerski ekstremizam i fanatizam. Naglasila je da Akademiju pohaðaju i učenici koji nisu muslimani.


(islamtoday)
 
Prvi put objavljeno: Utorak, 23 Listopad 2007 10:04