Islam i žena

Zašto je mahrama spala sa tvoje glave?!

569pregledi

Piše: Ikanović Muhamed

Ne mogu, sestro, a da ti ne uputim ove riječi, jer moja duša žali za tobom znajući kakva nas tegoba Sudnjeg dana čeka. Svaki dan javno i bez imalo stida kršiš Allahove granice, Onoga koji ti je život, zdravlje, nafaku, ljepotu i sve što u životu imaš podario. Pored sebe vodiš svoju malu i slatku djecu, koja su Allahov dar tebi, i sretna si zbog njih, a na njima nisi zahvalna Darovatelju.

Utopila si se u svoju okolinu koja čvrstim stopama korača ka propasti na dunjaluku i ahiretu. Ubijedili su te da je mahrama nazadnost, tegoba i propast, i da svoju ljepotu trebaš javno pokazivati bez obzira na posljedice tog čina. Vjeruješ da si tako uspješna, a zaboravljaš da je sve ono što je oko tebe prolazno i da ćeš jednog dana, umotana u nekoliko komada platna, sama ostati u mračnoj kući zvanoj kabur: ”Svaka duša će smrt okusiti.” (Kur’an)

Hajde, sestro, pruži svoju ruku islamu kako bi kročila putem istine i uspjeha na oba svijeta. Zašto ne razmisliš malo?! Da li postoji razlog tvoga dolaska na ovaj svijet? Ako sve na njemu ima svoju ulogu, koja je onda naša uloga? ”Ljude i džinne sam stvorio samo da Mi robuju.” (Kur’an) Koji je razlog tvog izbjegavanja da o tome razmišljaš i razgovaraš sa sobom? Možda misliš da ćeš time zaobići istinu. A u stvarnosti, tako sigurno lažeš samu sebe.

Hajde, sestro, stavi svoju ruku na uže spasa i kreni putem Allahovog zadovoljstva. Stvarni uspjeh je odabrati vječnost u odnosu na prolaznost. Ako sumnjaš u to, onda naði odgovor kako je sve ovo nastalo i ko njime upravlja. Zar nije apsurdno nijekati Stvoritelja ogromnog prostranstva oko nas i sve to prepuštati slučajnosti!?

Prije nekoliko desetina godina naše nane natjerali su da sa svojih lica poskidaju zarove ubjeðujući ih da im time dolazi sloboda i prosperitet. Učili su ih da nije problem da samo nose mahramu na glavi i da nema potrebe da pokrivaju svoja lica. A, evo, danas nas uče da je mahrama zlo i bezveznost i vraćanje unazad!

I sada živimo u vremenu kada muslimanske sestre i kćeri više ničim ne pokazuju da kod sebe imaju stida. Ništa više na njihovim tijelima nije ostalo a da nisu svima na ulici pokazale. Muslimanske kćeri odaju se svim vrstama nemoralnih radnji. Nose odjeću koju su nekada nosile samo one najgore beštije na koje se prstom upiralo kao primjer zla i iskvarenosti.

Muslimanko, ako nalaziš izgovor u vrućini, sjeti se: ”I reci: Vatra džehennemska je vrelija.” (Kur’an)

Možda ti govor o svemu ovome nalikuje na traćenje vremena i nešto nebitno, ali znaj da ćeš se sa svim ovim pitanjima susresti jednog dana, htjela to ili ne. Minute, sati i dani prolaze, ni ja ni ti ih ne možemo zaustaviti i naš život biva sve kraći i kraći. Nestajemo, bili lijepi ili ružni, bogati ili siromašni, pokorni ili nepokorni Allahu, ali uspjet će samo jedna skupina. Da li misliš da si dio nje? Zar ti ništa ne znače desetine dženaza koje si do sada vidjela? Stotine nestalih lica sa ove zemlje. Nekada su bili dio nas i sa nama provodili vrijeme, a više ih nema. Gdje su sada? Zapitaš li se ikada?

Poznaješ li ikoga ko je hiljadama godina na Zemlji lijep i mlad? Imali li iko na Zemlji da je sebi život produžio za jedan vijek? Misliš li da ćeš baš ti biti prva koja je zauvijek ostala mlada i besmrtna? Lažna nada postojala je oduvijek i mnogo je onih koji su bili njene žrtve.

Tvoje vjerovanje neće povećati Allahovu moć, niti će tvoja nepokornost Njemu umanjiti bilo šta od Njegove moći. Nećeš ni koristiti niti štetiti drugima svojim vjerovanjem ili nevjerovanjem. Prava korist vraća se samo tebi. Pa u čemu je onda problem?

Ako izgovore tražiš u tome što većina današnjih žena ne nosi hidžab, onda se zapitaj – kada si bolesna, može li iko od tvojih bližih uzeti na sebe jedan dio tvog bola? Ili možda još teže pitanje – da li iko istinski želi da uzme od tebe dio tvoga bola? Zar će ti biti lakše ako u Vatri vidiš milione drugih kada i ti patiš!?

Možda ti uzalud pišem i pokušavam ti sve ovo reći, ali mi je uistinu žao kada pročitam hadis Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Dvije skupine ljudi nisam zapamtio za svog života: ljude koji nose bičeve poput kravljih repova i njima tuku ljude i žene raskalašeno obučene i polugole, a na njihovim glavama kao da je devina grba, neće ući u Džennet niti osjetiti njegov miris koji se širi na velikoj udaljenosti.” (Muslim)

Odluka je na tebi, a ne na drugima! Allah te pomogao u dobru!

Prvi put objavljeno: Ponedjeljak, 01 Rujan 2008 02:00