Vijesti

Zašto Indija želi uhapsiti zvijezdu islamskog TV-kanala

885views

Indijske vlasti optužile su Zakira Naika, popularnog propovjednika iz Mumbaija, da podržava terorizam, što on poriče.
Naikove pristalice kažu da je on na meti zato što je musliman.
Na Facebooku ga prati 16 miliona ljudi, a na Twitteru 150.000. Održao je više od 4.000 predavanja o islamu širom svijeta. Ali, Zakira Abdula Karima Naika, popularnog televizijskog propovjednika islama, sada traže indijske vlasti.

Problem je nastao prošlog ljeta, kada su vlasti u Bangladešu rekle da je jedan od napadača na kafić u prijestonici Bangladeša Dhaki, prilikom čega su smrtno stradale 22 osobe, bio inspiriran Zakirom Naikom.

Bangladeš je odgovorio zabranivši Peace TV, islamski kanal koji se emitirao iz Dubaija i koji je Naik osnovao 2006. i iz kojeg tvrde da njihova publika ima 100 miliona ljudi širom svijeta.

Pedesetjednogodišnji Naik izjavio je da nije podržavao nasilje i objavio je videosnimak u kojem je rekao: “Ubijanje nedužnih osoba drugi je najveći grijeh u islamu.”

Međutim, u novembru je indijska Nacionalna istražna agencija (NIA) podnijela zvaničnu policijsku prijavu protiv Naika i neprofitne Fondacije za islamska istraživanja (IRF), smještene u Mumbaiju, koju je on osnovao 1991, optuživši ga za upuštanje u nezakonite aktivnosti i promoviranje vjerske mržnje.

Nacionalistička hinduistička vlada premijera Narendre Modija odgovorila je nametnuvši petogodišnju zabranu rada IRF-a na osnovu indijskih protivterorističkih zakona.

‘Ilegalna, neopravdana, neutemeljena’
Naikov advokat Mubeen Solkar rekao je Al Jazeeri da će se on “žaliti na zabranu pred odgovarajućim sudom”.

“Imamo dovoljno osnova da pokažemo kako zabrana nije bila samo ilegalna već i neopravdana i neutemeljena”, dodao je on.

Indijska Agencija za provedbu zakona, koja istražuje ekonomska krivična djela, optužila je IRF za pranje novca i zatvorila ovu fondaciju u Mumbaiju. Ovoj obrazovnoj fondaciji, koju vodi Naik, također je onemogućeno primati novčana sredstva iz inozemstva.

Policija Mumbaija ispred zatvorenog ureda Fondacije za islamska istraživanjaEPA
Solkar tvrdi da njegov klijent nije bio uključen u pranje novca. “Sve su transakcije rađene preko banaka i sva su sredstva došla legalnim putevima”, rekao je on.

“Ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da bilo koji iznos predstavlja prihod od krivičnog djela, što je uvjet prema Zakonu o sprečavanju pranja novca.”

Gdje je Naik sada? Naime, nije se vratio u Indiju od jula prošle godine.

Nije poznato gdje se on trenutno nalazi iako je posljednjih mjeseci davao intervjue i organizirao konferenciju za štampu posredstvom Skypea iz Saudijske Arabije, koja mu je dodijelila jedno od najvećih državnih priznanja za njegov “rad za islam”.

Kruže glasine da je dobio saudijsko državljanstvo, ali ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ponudio je indijskim vlastima da ga ispitaju posredstvom videokonferencije, ali vlasti su to odbile i početkom ovog mjeseca obratile su se Interpolu, međunarodnoj policijskoj organizaciji, tražeći da ga uhapsi i vrati u Indiju.

Naik ovo smatra širim planom indijske vlade.

U septembru, prije podizanja optužnice i uvođenja zabrane, Naik je napisao otvoreno pismo u kojem je rekao: “Ovo nije samo napad na mene, ovo je napad na indijske muslimane. Ovo je napad na mir, demokratiju i pravdu.”

U otvorenom pismu koje je poslao nakon optužnice i zabrane napisao je: “Planirana je zabrana meni i IRF-u… Sada je dokazano da je odluka da se zabrani rad IRF-u donesena prije nekoliko mjeseci i da je to bila zajednička odluka. Prije nego što su provedene istrage, čak i prije nego što su predani izvještaji, već je bilo odlučeno o zabrani. Je li to zbog moje religije ili nekog drugog razloga nije važno. Važno je da je moj rad u proteklih 25 godina – sasvim legalan rad – zabranjen. A to je najnesretnija stvar za ovu državu.”

‘Medijski progon’
Naikov stav dijele mnogi unutar indijske muslimanske zajednice, čije su članove napale ultradesničarske hinduističke grupe povezane s vladajućom Modijevom strankom BJP.

Kashif-ul-Huda urednik je sajta TwoCircles.net, u čijem su fokusu problemi muslimana u Indiji. On smatra da je Naik napadnut zato što je musliman.

“Neke od izjava Zakira Naika problematične su i njegov je stil konfrontacijski, ali on nikada nije pozivao na nasilje. Njegova su predavanja uvijek bila otvorenog karaktera i snimci su dostupni”, kaže Kashif-ul-Huda.

“Ako takvu osobu mogu progoniti indijski mediji bez ijednog dokaza, zamislite šta se dešava običnim smrtnicima koje uhapse na osnovu lažnih optužbi”, dodao je, aludirajući na veliki broj slučajeva kada su muslimani pritvoreni zbog optužbi za terorizam da bi se poslije otkrilo da su nedužni.

Ali glasnogovornik BJP-a Nalin Kohli odbacio je optužbe o pristranosti i rekao: “Indijski pravni sistem poznat je po svojoj nepristranosti. Možda jest spor, ali s vremenom svako dobije pravdu.”

“Indija ne traži potvrdu sekularnog identiteta od Naika, koji je bjegunac”, dodaje Kohli.

Solkar, Naikov advokat, ističe da njegov klijent nije počinio nikakav prekršaj protivterorističkog zakona.

Šest mjeseci nakon podnošenja krivične prijave Solkar je rekao da “na sudu Nacionalne istražne agencije nije podignuta optužnica”.

Ali, Kohli iz BJP-a rekao je da su optužbe i dokazi protiv Naika “značajni”.

“Da je on govorio u znak podrške organizacijama uključenim u jezivi teror dokumentirano je i dostupno”, dodao je.

“Ako nije uradio ništa loše, nema razloga za strah. Ali ako pobjegne, samo će pokrenuti nova pitanja o svom ponašanju i dokazima protiv sebe.”

Indijske vlasti ranije su optužile Naika da je utjecao na mlade ljude u saveznoj državi Kerali na jugu Indije da se pridruže grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL). Ali, Naik je odbacio ove optužbe i kritizirao ISIL, rekavši da je to “antiislamska država”.

Kontroverza
Ovaj ljekar koji je postao televizijski propovjednik kontroverzna je ličnost još od početka 1990-ih.

Naik insistira na tome da je njegov rad kao daije, osobe koja poziva u vjeru, dozvoljen Ustavom, koji svakom građaninu dozvoljava da slijedi i propagira svoju vjeru. Ali pitanje konverzije i dalje je kontroverzno i u nekoliko država postoje antikonverzijski zakoni.

Neki su optužili Naika da upotrebljava sektaški jezik, a Na YouTube su postavljeni videosnimci koji parodiraju i ismijavaju njegove, kako ih kritičari nazivaju, “nelogične argumente”.

Postoje medijski izvještaji da je na jednom od javnih obraćanja on pozvao sve muslimane da postanu teroristi – izjava za koju Naik kaže da je izvađena iz konteksta.

Nije mu odobrena viza za Veliku Britaniju i Kanadu, a Malezija je zabranila njegova predavanja. Hindraf, malezijska grupa za prava manjina, traži da Malezija otkaže Naikovo stalno boravište u ovoj državi.

Mohammad Reyaz, koji predaje komunikacije na Univerzitetu Aliah u Kolkati, objašnjava da je Naik počeo propovijedati islam u vrijeme kad je u Indiji primijećen porast broja ultradesničarskih hinduističkih grupa.

Srednjovjekovnu Baburovu džamiju u gradu Ayodhyi uništila je 1992. rulja hinduističkih nacionalista, koji su željeli na njenom mjestu izgraditi hram. Na čelu pokreta za gradnju hrama bio je Lal Krishna Advani, koji je jedno vrijeme bio mentor premijeru Modiju.

Mumbai, Naikov rodni grad, opustošen je u vjerskim nemirima nakon rušenja džamije, u kojima je širom države poginulo 1.700 ljudi, većinom muslimana.

“Devedesetih godina, nakon rušenja Baburove džamije, muslimani su se osjećali izdanima i odbačenima. Tradicionalni klerici u to vrijeme – a čak i danas – izgledali su sasvim neusklađeni s vremenom”, objasnio je Reyaz.

“Naik je popunio vakuum u vodstvu i preko noći postao mesija za mlade muslimane koji su tražili način da se udalje. On ne samo da im je dao odgovor na sva islamofobična pitanja s kojima su se muslimani morali svakodnevno suočiti već im je pružio i novostečeno samopouzdanje u njihovu ličnost.”

Reyaz objašnjava da je Naik popularan među mladim i obrazovanim muslimanima zbog činjenice da je “elokventan, govori engleski i nosi odijelo”.

Godine 2009. pokrenut je kanal Peace TV Urdu, a u aprilu 2011. kanal Peace TV Bangla.

Kanal Peace TV zabranila je 2012. ranija indijska vlada predvođena Kongresnom strankom, strankom lijevog centra.

“Budući da je Naik bio lice ovog brenda islama u Indiji, postao je laka meta”, objasnio je Reyaz.

“Islamofobija je došla do faze kad se svi konzervativni muslimani posmatraju kao mogući teroristi; razlika između konzervativizma i ekstremizma postala je zamagljena.”

(Al Jazeera)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835