Vijestiiiiii

Zapeli mu nišani pa ih odlučio porušiti

371views

Inspektori prnjavorske kriminalističke policije uspjeli su za samo nekoliko sati otkriti vandale koji su u noći s četvrtka na petak u prnjavorskom mezarju oskrnavili četiri nišana. Prema saopćenju iz policije, priveden je Z. M. (26), koji je priznao da je zajedno s jednim maloljetnikom počinio ovo krivično djelo.

Nezvanično saznajemo da je riječ o Zoranu Moravcu iz prnjavorskog sela Šarinci, koji je oštetio nišane po povratku iz diskoteke “Akvarijus”, koja se nalazi u neposrednoj blizini mezarja. Prema jednoj verziji, Moravac i njegov maloljetni drug iz diskoteke su odlučili da poprečnim putem, kroz mezarje, odu u Zanatski centar, gdje bi nastavili druženje.

U jednom trenutku Moravac se sapleo od jedan nišan i pao, što je, navodno, u njemu izazvalo bijes, nakon čega je krenuo s drugom rušiti spomenike.

– Naravno da se ovakvi postupci moraju najoštrije osuditi. Ono što je bitno jeste da djelo nije izvršno od neke organizovane grupe niti se ono dogodilo iz vjerskih ili nekih drugih pobuda. Međutim, to nikako ne umanjuje odgovornost počinilaca koji moraju biti kažnjeni – rekao nam je Darko Tomaš, načelnik prnjavorske općine, dodajući da se ovim pitanjima moraju pozabaviti svi segmenti društva kako bi se iskorijenila ova vrsta djela, koja u velikoj mjeri narušavaju imidž ove multietničke zajednice.

(Avaz)