Aktuelno

Zapadno naturanje truhlog poimanja islama

670pregledi
Piše: Emir Demir
 
Sagledavajući savremene tokove i dogaðaje ostao sam frapiran jednom činjenicom koju mi gotovo svi znamo, ali, zasigurno, nismo o njoj dobro porazmislili.
Naime, radi se o sufiji (mistiku) Dželaludinu Rumiju koji je od strane UNESCO-a proglašen za ličnost 2007. godine, tj. povodom 800. godina njegovog roðenja. To bi trebao biti veći poticaj, kako već kažu, da se izučava njegova ličnost.

Prije svega, ne želimo ovdje dati podrobniju analizu Rumijeve ideologije koja često sadrži teže naznake o herezi, a što se očituje u njegovom djelu Mesnevija, već samo napraviti ovu usporedbu koja pravednom muslimanu otvara vidike i ukazuje na žestinu ideološke borbe koja se vodi protiv islama.

Jedna činjenica će zaintrigirati svakog muslimana, koji ljubomorno čuva vjeru, i postavit će sebi jedno odveć važno pitanje, a ono glasi: „Zar je pojmljivo da Zapad uzdiže ličnost jednog mistika i nanovo pravi njegov kult u srcima ljudi, a u isto vrijeme se, s odobravanjem i bez ikakve predostrožnosti, nasrće na čast posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.. putem karikatura, uz svu medijsku pompu o slobodi govora i izražavanja?!“ Uistinu, ko porazmisli o ovoj kontradiktornosti, sigurno će uočiti da postoje dublji motivi za ovakav postupak.  Pitamo se: Zašto se uzdiže Rumijeva ličnost i djelo, a ujedno zatire i pokušava umanjiti ličnost Poslanika, s.a.v.s.,? Upravo zato što je Rumijeva misao uveliko udaljena od originalnih izvora Allahove Knjige i Sunneta, i što su je pregazile primjese mazdejske, kršćanske i hinduističke teologije. Sve se to jasno očituje iz stihova Mesnevije.


Pitamo se: Zašto nisu slikane Rumijeve karikature? Upravo zato što njegova modificirana ideologija odgovara onima koji danas na sav glas viču da su ideje Muhammeda grube, osorne i da vode ka radikalizaciji. Kao da neprijatelji islama žele Rumijevu Mesneviju načiniti korektorom Kur’ana!? Nije ni čudo, jer posljednja globalna nastojanja žele muslimanima nametnuti ideju devijantnog sufizma kao model upražnjavanja islama. Takoðer, nije čudo da bošnjački profesor islamistike kaže da je „Mesnevija Kur’an na persijskom“.

I, uistinu, posljedice ovakvog trenda danas jasno vidimo. Sva vjera se kod mnogih svela na milozvučno mističko pjevušenje i „čuvanje tradicije“ koja često vodi porijeklo iz idolopokloničkih kultova. Dokaz su različite manifestacije na kojima se samo pjeva, pjeva, i opet pjeva. Subhanallah, kao da muslimani nemaju druge zanimacije osim pjevanja! Pa, zar nije dosta više tih koncerata, malih hadževa, dovišta, Lastavica, ‘prepelica’….Ako bi vagali izmeðu pjevanja i plakanja, bilo preče da plaču nad svim onim što su izgubili u zadnjim stoljećima. Možda pjevanjem žele, direktno ili indirektno, dokazati svojim okolnim din-dušmanima: „Ko peva, zlo ne misli!“

Pitamo se: Zašto UNESCO 2007. godinu nije proglasio godinom izučavanja ličnosti Muhammeda, s.a.v.s., kao barem jedan vid satisfakcije prema osjećajima muslimana koji su ostali duboko uvrijeðeni svim onim što se dešavalo na medijskoj sceni povodom prezrenih karikatura? Ne, to se nije desilo i neće se desiti, jer bi se otvorenim i nepristrasnim naučnim radom dokazala uzvišenost poziva i poslanice posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s..
Nedavno sam gledao isječak sa jedne globalne televizije, gdje voditelj predstavlja jednu Ruskinju sufijku, pa kaže: „Ona je sufijka, ali, vjerovali ili ne, nije muslimanka.“ Ona vjeruje u vjeru ljubavi kako je to propagirao Mevlahum Rumi. Nije važno koju vjeru ispovijedaš, već je važno da putem ljubavi doðeš do Boga!?

Želim naglasiti da ova godina nije slučajno proglašena godinom Rumija i da se radi o intenzivnoj borbi i nastojanju da se muslimani odrode od svojih originalnih izvora i tumačenja prvih pohvaljenih generacija. Muslimanima se pod plaštom misticizma žele naturiti ideje koje odgovaraju savremenim globalnim kretanjima, jer ideja prvog islama, Kur’ana i Sunneta, ne odgovara mnogim onim koji islam vide jedinom preprekom do svojih ciljeva.
„Oni žele da utrnu Allahovo svjetlo svojim jezicima, a Allah će upotpuniti Svoje svjetlo, makar nevjernicima bilo krivo.“

Poslanik, s.a.v.s, kaže: „Iz svake generacije će ovo znanje (Kur’ana i Sunneta) nositi ljudi vični tome. Sprječavat će izmjene ekstremista, dodavanja destruktora i tumačenja neznalica.“
 
Prvi put objavljeno: subota, 21 Srpanj 2007 05:48