Vijestiiiiii

Zakon o zabrani diskriminacije BiH: Omogućava se sklapanje homoseksualnih brakova

334pregledi
Predloženi zakon o zabrani diskriminacije BiH, ako bude usvojen bez amandmana, otvorit će put priznavanju brakova i partnerstva među homoseksualnim i transseksualnim osobama, ali i omogućiti usvajanje djece lezbijskim parovima, upozorili su jučer iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), na naš upit da prokomentiraju sadržaj ovog zakona.

Široka važnost

Stoga se, kako je za “Dnevni avaz” u ime sve četiri zajednice MRV-a kazao Emir Kovačević, sekretar Pravne eksperne grupe Vijeća, ova institucija oštro usprotivila usvajanju zakona o zabrani diskriminacije u BiH, bez amandmana koje su oni predložili.

– Ovaj zakon bi, osim omogućavanja brakova između homoseksualaca i transseksualaca, ugrozio i slobodu izražavanja i propovijedanja o tim pitanjima. Ove pojave su suprotne tradiciji i moralnim načelima koje zastupaju monoteističke religije – stav je eksperata MRV.

Zakon o zabrani diskriminacije u ovoj instituciji smatraju dokumentom od široke važnosti, ali njegovu predloženu terminologiju ocjenjuju uopćenom, “koja dijelom vrijeđa prirodnu etiku i neka temeljna prava”.

– Osim toga, predloženi zakon je suprotan već usvojenim zakonom o slobodi vjere i pravnom statusu vjerskih zajednica i crkava u BiH koji je definirao pitanje slobode vjere i pravni status vjerskih zajednica u skladu s evropskim principima – ističu u MRVBiH.

Iako je pravna ekspertna grupa MRV-a bila pozvana da učestvuje u izradi ovog zakona, iz ove institucije nam kažu da nijedan od njihovih prijedloga u konačnici nije uvažen.

Vizni režim

S druge strane, iz Zajedničke parlamentarne komisije za ljudska prava BiH tvrde da je usvajanje ovog zakona od iznimne važnosti za BiH, jer je jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima našoj zemlji.

– Bili smo svjesni da će predloženi zakon izazvati buru negodovanja vjerskih zajednica u BiH, ali je njegovo usvajanje prioritetno. Istina, u zakonu nigdje nije precizirano pravo gej-populaciji, ali se to može pročitati između redova. Svjesni smo i da će se, zbog naše tradicije i običaja, u vezi ovog zakona dići ogromna prašina. Međutim, ako ga ne usvojimo, potpuno ćemo se udaljiti od Evrope – naveo je zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne komisije za ljudska prava Zoran Koprivica.

Usvojen u Predstavničkom domu

Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije već je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH. Čak je bilo prijedloga da se, kao jedna od obaveza za liberalizaciju viznog režima, odmah razmatra u oba čitanja, odnosno da ne bude amandmanske faze. O zakonu u prvom čitanju već na narednoj sjednici trebao bi se očitovati Dom naroda Parlamenta BiH.

 
(Avaz)