Vijestiiiiii

Zajednički iftar povratnika u Foču

288views

U organizaciji Općinske organizacije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Foča, sinoć je u fočanskom restoranu “Ribar”, na obali Drine, održano ramazansko druženje i zajednički iftar fočanskih povratnika. Pored lokalnih predstavnika vlasti, iftaru su prisustvovali i predstavnici makedonske i turske ambasade u BiH.
Ramazansko druženje u centru Foče proteklo je bez problema, ali uz pojačane mjere sigurnosti policije.

„Ovo je treći put da organiziramo ovakvo druženje i zajednički iftar povratnika u Foču. Večeras imamo i zadovoljstvo da su nam se pridružili i predstavnici ambasada Turske i Makedonije. Cilj ovakvih druženja je poslati poruku ohrabrenja povratnicima i imamo namjeru da ona postanu tradicija“, kazao je predsjednik BZK “Preporod” Foča i jedan od prvih povratnika u Foču Ismet Hotović.

Hotović je naglasio kako su ovakva druženja prilika da se lokalnim vlastima skrene pažnja na povratnike i njihova udruženja koja djeluju na ovim prostorima i istakao tešku situaciju u kojoj radi i opstaje “Preporod” u Foči.

„Karakteristika ramazana je tolerancija. Zaista nam je zadovoljstvo što večeras prisustvujemo iftaru sa povratnicima u Foču, koja je jedan od simbola nedavne tragične historije ovog podneblja“, rekao je zamjenik ambasadora Republike Turske Emre Karagol.

 (Anadolija)