Vijesti

Zabrinutost i nemir u muslimanskim zajednicama u Švicarskoj uoči referenduma

Niqab-wearing Salafist protesters attend a demonstration against the ban on the sale and manufacturing of the full-burqa in Rabat January 15, 2017. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
71views

Zabrana prekrivanja lica je apsurdna i za jedno moderno društvo kao što je švicarsko nezamislivo je da se usvoji ovakav zakon, ističe za Al Jazeeru Muris Begović, upravnik krovne islamske organizacije u kantonu Cirih, uoči nedjeljnog referenduma na kojem će Švicarci glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti.

Predloženim zakonom, koji se u ovoj zemlji naziva i zabranom burke, iako se nigdje izričito ne spominje da je on usmjeren prema muslimankama, nalaže se da niko neće pokrivati lice u javnosti te da nikom nije dozvoljeno da prisili nekoga da pokrije lice na osnovu roda. Pokrivanje iz zdravstvenih razloga i iz zabave, kao naprimjer tokom karnevala, izuzeto je iz ove zabrane.

“Naravno da referendum kod muslimanskih zajednica i pojedinaca stvara brigu i nemir. Dolazi do stigmatizacije i diskriminacije muslimana u društvu. Iako većina muslimana nema s prekrivanjem lica ništa, dolazi u poziciju da se mora pravdati za nešto s čim nemaju veze”, objašnjava Begović, doskorašnji imam u Islamsko bošnjačkom centru u Cirihu, koji dodaje da veliki broj Švicaraca referendum smatra nazadnim.

Prema zvaničnoj statistici, u Švicarskoj živi blizu 380.000 muslimana, oko 5 posto populacije, a mnogi vuku korijene s Balkana.

(Al Jazeera)