Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Zabava

Zabranjeno je koristiti kur´anske ajete kao telefonske melodije

441pregledi

Islamski pravni kolegij iz Saudijske Arabije, član Svjetske muslimanske lige (MWL), je u četvrtak zabranilo upotrebu Kur´ana kao zvona na mobitelima (i sličnim uređajima).

„Zabranjeno je koristiti ajete Kur´ana kao mobilne telefonske melodije,“ navodi se u fetvi Kolegija koju prenosi AFP. Fetva je izdata tokom 19. sesije Kolegija u Mekki, na kojoj je bilo prisutno 70 učenjaka. Oni su naveli da takva upotreba krši svetost Kur´ana. Kolegij je sastavljen od odabrane grupe pravnika iz cijeloga svijeta.

Ono je glavno tijelo za fikh u MWL-u, međunarodnoj islamskoj nevladinoj organizaciji. Fetva se, međutim, donijela glatko.

Saudijske dnevne novine Al-Hayat pišu kako je kontroverzna upotreba Kur´ana kao mobilne melodije bila u središtu „jedne turbulentne debate“ tokom šestodnevnog susreta.

One navode kako su se učenjaci podijelili kod pitanja upotrebe Kur´ana kao zvona na mobitelu.

Tokom živahne diskusije, neki su učenjaci osudili mobilna zvona sa Kur´anom kao „neozbiljne“.

U fetvi se ne spominje upotreba Kur´ana kao teksta ili audio snimaka na mobitelima.

Zvona na mobitelima sa kur´anskim ajetima ili ezanima su popularni među muslimanima u arapskom i muslimanskom svijetu.

Mnogi korisnici istih smatraju kako su takva zvona podsjetnici na njihovu vjeru.

Prošlih godina su mnogi islamski učenjaci, posebno iz Egipta, zabranjivali upotrebu kur´anskih ajeta kao zvono na mobitelu.

(Islamonline)