Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Zabraniti policijski nadzor muslimana

395views

Odvjetnici za građanska prava su od saveznog suda na Manhattanu zatražili da Policijskoj upravi New Yorka (NYPD) zabrani nadzor nad muslimanima ako se ne sumnja na nezakonite aktivnosti.

Policijski nadzor nad muslimanima u restoranima, knjižarama i džamijama u New Yorku “široko je rasprostranjen i intenzivan”, napisali su odvjetnici u svom prijedlogu.

Oni su zatražili zabranu te prakse NYPD-a te predložili uvođenje promatrača koji će nadgledati policiju.

“NYPD pretpostavlja da ako je neka organizacija povezana s islamom, onda je sumnjiva”, napisalo je pet odvjetnika u ime tužitelja u sudskom podnesku američkom Okružnom sudu za Južni okrug New Yorka.

Stvaranje straha

Odvjetnici navode da nadzor muslimana predstavlja kršenje odluke iz procesa po grupnoj tužbi anti-ratnih demonstranata iz 1971, kojom su NYPD-u ograničene mogućnosti da istražuje ili prati ljude kada ne postoji “razumna naznaka” nezakonite aktivnosti ili terorizma.

“Istraživanje bilo koje zajednice, koje se ne temelji na indicijama kriminala stvara strah i narušava povjerenje zajednice u snagu pravnog sistema da je zaštiti”, rekao je u saopćenju jedan od odvjetnika, Paul Chevigny, profesor prava na Univerzitetu New York.

Faksimil zahtjeva za sudsku zabranu nadzora muslimana objavljena je u ponedjeljak na web stranici njujorške Unije za građanske slobode.

Glasnogovornik NYPD-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira predloženu zabranu. U prošlosti je policija branila svoju praksu nadzora.

(AJ Balkans)