Vijesti

Za privremenog predsjednika Libije izabran Mohammad Younes Menfi

284views

Mohammad Younes Menfi u petak je izabran za predsjednika privremenog Predsjedničkog vijeća Libije, a Abdul Hamida Mohammeda Dbeibaha premijerom u Vijeću predsjedništva tokom glasanja na nepoznatoj lokaciji u blizini Ženeve, u Švicarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Vršiteljica dužnosti posebnog izaslanika UN-a za Libiju Stephanie Williams rekla je delegatima da izazovi nisu iza njih.

“Pratit ćemo one koje ste odabrali kako bismo bili sigurni da će se oni doista vratiti libijskom narodu 24. decembra ove godine, da demokratski izaberu predstavnike i političko vodstvo Libije”, kazala je Williams.

Glasanje je održano u okviru petodnevnog Libijskog foruma za politički dijalog za odabir tročlanog vijeća predsjedništva za privremenu vladu.

Riječ je o zasjedanju koje je organizirano od strane Mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL), a tročlano Predsjedničko vijeće i premijera Vlade nacionalnog jedinstva biraju 74 člana koji predstavljaju različite zajednice i geografske regije Libije.

Delegati su u prvom krugu glasali za četiri liste na kojima su bila po četiri imena i to tri člana Predsjedničkog vijeća i kandidat za premijera, ali niti jedna lista nije dobila potrebnih 60 posto glasova za izbor.

U drugi krug su prošle dvije liste sa najviše osvojenih glasova.

LSDF je inicijativa kojom UN želi okončati krizu u Libiji. Ranije je postignut dogovor o datumu održavanja izbora u Libiji.

(AA)