Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Yildirim umjesto Davutoglua

745views

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AKP) i glasnogovornik stranke Omer Celik saopćio je danas u Ankari da je kandidat za stranačkog predsjednika na predstojećem vanrednom kongresu Binali Yildirim, aktuelni ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske.
Yildirim je dugogodišnji suradnik predsjednika Erdogana ii jedan je od osnivača vladajuće AK partije.

Trenutno je na dužnosti ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija, u četvrtom mandatu.

Za to vrijeme, Turska je izgradila veći dio brze željeznice, koja je povezala nekoliko centara sa glavnim gradom Turske, i više od 2.000 kilometara autoceste, a u njegovom mandatu izgrađena je i podmorska željeznica (ispod Bosfora) koja spaja evropski i azijski dio Istanbula.

Yildrim je najzaslužniji i za izgradnju trećeg aerodroma u Istanbulu koji će biti jedan od najvećih na svijetu. Općenito se smatra najuspješnijim turskim ministrom u modernoj povijesti i to su ključni argumenti zbog kojih će preuzeti premijersku poziciju nakon povlačenja Ahmeta Davutoglua, koji je inače profesor međunarodnog prava i ne snalazi se pretjerano dobro u ekonomskim temama.

Yildirm je kao član AK Partije u posljednjih četrnaest godina bio zastupnik u nekoliko pokrajinskih parlamenata.

Prije ulaska u politiku, bio je na dužnosti generalnog direktora firme za brzi trajektni prevoz u Istanbulu, u vrijeme kada je sadašnji turski predsjednik bio gradonačelnik tog grada.

Kongres AKP-a će biti održan u nedjelju, 22. maja.Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je početkom maja da podnosi ostavku na mjesto predsjednika AKP-a i time na mjesto predsjednika vlade.

Opozicioni mediji u Turskoj spekulirali su da je Davutoglu smijenjen po izričitoj naredbi predsjednika Erdogana kako bi na premijersku funkciju doveo svoga zeta, Berata Albayraka, što se pokazalo kao providan propagandni spin.

(SB)