Vijesti

Yildirim izabran za predsjednika turskog Parlamenta

576views

Binali Yildirim je u prvom obraćanju nakon što je izabran za predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske poručio kako će biti predsjednik svih zastupnika turskog Parlamenta, javlja agencija Anadolija.

„Želim da svi znaju kako ću biti predsjednik svih zastupnika Velike narodne skupštine Republike Turske, bez obzira da li su glasali za mene ili nisu“, rekao je on.

Podsjetio je na značaj državne Skupštine za cijelu državu i njen narod.

„Ovaj Parlament je mjesto gdje su postavljeni temelji Republike Turske“, kazao je Yildirim, dodajući kako su pred zastupnicima i predsjednikom turskog Parlamenta veliki zadaci i posebna odgovornost.

„U posljednje vrijeme je sve više zadataka i obaveza unutar Velike narodne skupštine Republike Turske.“

Tri kruga glasanja
Zastupnik Stranke pravde i razvoja (AKP) iz Izmira i bivši premijer Turske Binali Yildirim izabran je u četvrtak za predsjednika turskog Palamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske.

Turski parlamentarci su danas glasali za izbor prvog predsjednika Velike narodne skupštine Turske nakon prelaska te države na predsjednički sistem.

Yildirim je izabran za predsjednika Parlamenta nakon što je u trećem krugu glasanja dobio 335 glasova, među ukupno 584 koliko ih je bilo prisutno glasanju. Yildirim je tako postao 28. predsjednik turskog Parlamenta.

(Agencije)