Vijesti

Wilders opet organizira takmičenje za najbolju karikaturu poslanika Muhameda

453views

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders objavio je u subotu navečer da će ponovo organizirati natjecanje za najbolju karikaturu poslanika Muhameda, više od godinu dana nakon što je zbog prijetnji smrću i prosvjeda otkazao takvo natjecanje.

Geert Wilders, poznat po svojim protuislamskim stajalištima, pozvao je pratitelje na Twitteru da mu “pošalju karikature koje prikazuju Muhameda”, prenosi agencija Hina.

Zastupnik želi organizirati natjecanje u prostorijama nizozemskog parlamenta u Den Haagu, pozivajući se na slobodu govora.

“Sloboda govora mora pobijediti nasilje i islamsku fetvu”, napisao je čelnik Stranke za slobodu (PVV), najveće opozicione stranke u nizozemskom parlamentu, navodi agencija.

Prijetnje smrću

Wilders je u junu 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao nakon što je primio prijetnje smrću.

Prijedlog je naišao na osudu muslimana u svijetu, posebno u Pakistanu, gdje se održalo više prosvjeda nakon kojih su se dogodili izgredi u Nizozemskoj.

Nizozemski sud je u novembru osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme “terorističkog napada” na zastupnika.

Nizozemska država osigurava Geertu Wildersu (56) 24-satnu zaštitu.

(Agencije)