Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Washington treba da prestane uznemiravati afganistansko pravosuđe

409views

Sjedinjene Američke Države treba da prestanu “uznemiravati” afganistanske sudske vlasti, kazao je u četvrtak afganistanski predsjednik Hamid Karzai nakon odluke vlasti u Kabulu da pusti na slobodu 65 talibana. Nadam se da će SAD prestati da uznemirava afganistanske sudske vlasti i osporava njihove postupke. Ako afganistanske sudske vlasti odluče da oslobode zatvorenike, to nije i ne treba da bude stvar SAD-a – izjavio je Karzai novinarima prilikom zatvaranja 8. samita Turska-Afganistan-Pakistan u Ankari.

Afganistanske vlasti su u četvrtak ujutro oslobodile 65 boraca zatvorenih u Bagramu, zatvoru blizu Kabula, uprkos protestiranju SAD-a koji u njima vidi prijetnju za sigurnost zemlje.

“Afganistanska vlada treba da preuzme odgovornost za posljedice ove odluke. Pozivamo vladu da preduzme sve moguće sigurnosne mjere kako oslobođene osobe ne bi počinile novo nasilje ili teror”, navodi se u saopćenju američke ambasade.

(FENA)