Vijesti

VS UN-a odbacilo SAD-ov nacrt rezolucije koji poziva na osudu Hamasa

610views

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) odbacilo je danas SAD-ov nacrt rezolucije, koji poziva na osudu Hamasa kojeg Washington smatra odgovornim za nasilje u Gazi.
Nacrt rezolucije nije prihvaćen nakon što nije dobio podršku najmanje devet članica Vijeća sigurnosti UN-a, javlja agencija Anadolija.
Da bi bilo koja rezolucija bila usvojena potrebno je da je podrži najmanje devet od ukupno 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti te da niko od stalnih članica ne uloži veto.
Nakon što je SAD ranije danas uložio veto na nacrt rezolucije UN-a koja poziva na zaštitu Palestinaca, prešlo se na glasanje o nacrtu rezolucije koji poziva na osudu palestinskog pokreta Hamasa.
Nacrt je podržao samo SAD, dok su protiv bili Rusija, Kuvajt i Bolivija, a 11 zemalja je ostalo suzdržano.
U nacrtu rezolucije, koji je predložio SAD, tražilo se da se najoštrije osude raketni napadi iz Gaze na Izrael i koji, kako se navodi, nanose štetu civilnoj infrastrukturi.
SAD je danas spriječio usvajanje nacrta rezolucije koji je predložio Kuvajt, a o kojem su skoro dvije sedmice trajale žestoke rasprave.
Nacrt rezolucije je podržalo 10 zemalja, dok su suzdržani ostali Velika Britanija, Poljska, Holandija i Etiopija.
U prvobitnom nacrtu se tražila međunarodna zaštita za palestinski narod, dok je u njegovoj konačnoj verziji apelovano na “razmatranje mjera u cilju uspostave međunarodne zaštite” za palestinske civile.

(FENA)