Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
PITANJA I ODGOVORI

Vraćanje duga pozajmljujući od novca iz tuđeg kredita?

561views

Pitanje: Esselamu alejkum, muž i ja posudili smo novac za auto jer nismo željeli uzimati kredit iz vjerskih razloga. Muž jedno vrijeme nije radio, pa nismo bili u mogućnosti vratiti sav iznos na vrijeme. Ostao je još jedan dio duga i nama se žuri da ga što prije vratimo. U međuvremenu mužev brat je digao kredit u banci za svoje potrebe, no kako nije utrošio cijeli iznos kredita, zanima me da li je ispravno da od njega posudimo novac kako bi vratili dug te da kasnije njemu dugujemo i vraćamo ostatak?

Odgovor: Alejkum selam. S obzirom na navedeno, vi niste u halu i stanju nužde (zbog koje se samo može dozvoliti ono što je zabranjeno), a da li je nešto nužda ili nije to inače definiše ulema, pa vam stoga nije ispravno da se poslužite haram imetkom u rješavanju vašeg duga. Ovo je u slučaju da znate da su nečije pare od harama, a ako bi vam neko posudio novce – nije vam obaveza da se raspitujete o porijeklu njegovog novca, a Allah, dž.š., najbolje zna.

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha