Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Vova egipatska privremena vlada položila zakletvu

362views

Rekonstruisana vlada Egipta sa novim premijerom Ibrahimom Mehlibom, u kojoj je ministar odbrane Abdel Fatah el-Sisi ostao na funkciji, danas je u Kairu položila zakletvu.

Ceremonija je održana u predsjedničkoj palati, odakle je prenošena uživo preko državne televizije.

Ibrahim Mehlib, doskora ministar za stanovanje, prije nekoliko dana je imenovan za mandatara nove vlade. U građevinskoj industriji Egipta on važi za magnata, a svojevremeno je bio na visokom položaju u stranci svrgnutog, autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Feldmaršal Abdel Fatah el Sisi, za kojeg se naširoko očekuje da će se kandidovati za predsjednika države, ostaje ministar odbrane u vladi koje je pretrpjela ograničenu rekonstukciju.

Funkciju je zadržao i ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim, bez obzira što je kritikovan zbog brutalnih taktika prema političkim protivnicima sadašnjih, privremenih vlasti Egipta.

Rekonstrukcija je uslijedila pošto je u vlada u ponedjeljak iznenada podnijela ostavku, uključujući sada bivšeg premijera Hazema el Bablavija.

El Sisi je sa vojskom svrgnuo predsjednika države Muhameda Mursija 3. jula prošle godine.

(RSE)