Vijesti

Vojnici SAD-a 2018. u stranim operacijama ubili 120 civila

615views

U vojnim akcijama Sjedinjenih Američkih Država tokom 2018. godine ubijeno je oko 120 civila, a ranjeno je njih 65 u Iraku, Siriji, Afganistanu i Somaliji, objavio je Pentagon u izvještaju u četvrtak, iznoseći manje brojke nego što tvrde posmatračke grupe.

Godišnji izvještaj Kongresa SAD-a pokazuje značajan pad ubijenih civila u odnosu na 2017. godinu kada ih je ubijeno gotovo 800, djelimično zbog toga što su se usporile operacije protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) u Iraku i Siriji.

U vojnim operacijama je prošle godine u Afganistanu ubijeno 76 civila, 42 su ubijena u Iraku i Siriji, a dva su ubijena tokom napada u Somaliji, navodi se u nedavnom izvještaju koji prati zračne i kopnene vojne operacije američke vojske.

Izvještaji posmatračkih grupa
Pentagon procjenjuje kako u Libiji i Jemenu nije ubijen nijedan civil, navodi se u izvještaju.

Broj civilnih žrtava je u izvještaju puno niži od onoga koji su objavile posmatračke grupe.

Amnesty International i posmatračka grupa Airwars su u izvještaju krajem aprila objavile kako je za vrijeme američkog napada 2017. godine, kojim se nastojalo protjerati pripadnike ISIL-a iz sirijske Raqqe, ubijeno više od 1.600 civila.

U februaru je misija UN-a za pomoć Afganistanu (UNAMA) navela kako je 1.185 civila ubijeno tokom operacija provladinih snaga u 2018. godini.

(Agencije)