Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Vođe egipatskih demonstranata osuđene na zatvor

495views

Egipatski sud u nedjelju je na po tri godine zatvora osudio trojicu aktivista, predvodnika prosvjeda u toj zemlji 2011. godine, koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, objavili su egipatski mediji.

Trojica aktivista, Ahmed Maher, Ahmed Douma i Mohamed Adel, prethodno su proglašeni krivima za organiziranje prosvjeda bez dozvole nadležnih organa, prenijela je agencija AFP, uz napomenu kako je to najnoviji potez u širenju borbe protiv kritičara prijelazne vlade.

Optuženi su za organiziranje prosvjeda, održanih prošlog mjeseca, pred sudom Abdeen u središtu Kaira.

I novčana kazna

Restriktivnim zakonom je predviđeno da se za održavanje prosvjeda traži prethodno odobrenje policije.

Osim zatvorske kazne u trajanju od tri godine, presuđeno je i da aktivisti trebaju platiti kazne od po 50.000 egipatskih funti, što iznosi oko 7.200 dolara.

To je prva sudska presuda protiv prosvjednika nakon što je u julu ove godine s vlasti svrgnut Mubarakov nasljednik Muhamed Mursi.

Hiljade ljudi su uhapšene nakon što je u srpnju svrgnut predsjednik Mursi, a većina od njih su pristaše svrgnutog predsjednika ili njegove Muslimanske braće.

(AJB)