Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Vođa Hamasa uskoro u historijskoj posjeti Gazi

238views

Vođa palestinskog pokreta Hamas Khaled Meshaal sljedeće sedmice će doći u svoju prvu posjetu Gazi, zajedno sa još nekim najvišim zvaničnicima, izjavio je danas izvor iz ovog palestinskog pokreta.

“Meshaal će doći u Pojas Gaze u društvu članova Hamasovog politbiroa u egzilu, dan prije godišnjice pokreta, kako bi učestvovao u proslavi”, rekao je ovaj izvor.

Hamas će 8. decembra obilježiti 25 godina postojanja. Godišnjica pokreta je 14. decembra, ali ove godine proslava počinje ranije.

Informaciju o Meshaalovom dolasku AFP-u su potvrdila još dva izvora, ali su oba željeli da ostanu anonimni.

Ukoliko posjeta bude realizovana, to će biti historijski prvi Meshaalov dolazak u Gazu. On je rođen na Zapadnoj obali, ali je otišao u egzil poslije šestodnevnog rata 1967. godine.

On je planirao da posjeti Gazu početkom ove godine, ali se to nije desilo.

Meshaalov dolazak u Gazu sada je planiran samo dvije sedmice nakon što je Hamas, uz posredovanje Egipta, pristao na primirje sa Izraelom, čime su okončani sukobi u kojima je poginulo više od 170 Palestinaca i šestoro Izraelaca.

Hamas je osnovan 1987. godine, ubrzo poslije prve intifade protiv izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze. Ovaj pokret inspirisan je egipatskom organizacijom Muslimanska braća.

U njegovom statutu poziva se na uništenje Izraela i osnivanje islamske države u granicama Palestine iz vremena prije 1945. godine.

 (Srna)