Vijesti

Više od dva miliona stanovnika Tripolija sedmicu je bez vode, a od jučer i bez struje

322views

Rukovodstvo Mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) saopćilo je da više od dva miliona ljudi u Tripoliju već sedmicu nema vode jer je oružana grupa presjekla snabdijevanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kordinator UNISMIL-a za humanitarne poslove Yakub al-Hulu saopćio je da je prekidom vodosnabdijevanja u Tripoliju ugroženo više od dva miliona ljudi, uključujući i 600.000 djece.

On je kazao da su dovod vode prekinuli pripadnici oružane grupe u Al Shuveyrifu i tako traže oslobađanje kidnapovanih članova njihovih porodica. Dodao je da pregovori dosad nisu dali rezultate.

“Najoštrije osuđujemo što se voda koristi kao sredstvo ratovanja i to posebno u periodu globalne pandemije COVID-19“, poručio je Al-Hulu.

Uporedo s tim, militantne snage odane Khalifi Haftaru jučer su presjekle gasovod koji je napajao elektrane u Tripoliju pa je glavni grad Libije ostao i bez napajanja strujom.

Haftarove snage od aprila prošle godine pokušavaju okupirati Tripoli, u čemu ih sprečavaju snage lojalne međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije.

(AA)