Stanje u Siriji

Više od 100 mrtvih u napadu Assadovih snaga

543views

U zračnim i kopnenim napadima vojnih trupa predsjednika Sirije Bashara Al-Assada na pripadnike opozicije u više gradova u Siriji poginulo je 105 osoba, od čega 22 djece i petero žena, javlja Anadolija.

U pisanom saopćenju Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji  navodi se da su Assadove snage u zračnim i kopnenim napadima na pripadnike opozicije ubile 105 osoba, od čega 43 u Halepu, u predgrađima Damaska 38, u Idlibu osam, Homsu pet, Deyru’z Zoru i Derai po četiri i Lazkiyeu tri osobe.

Vojni avioni i helikopteri sirijskih zračnih snaga bombardirali su barel bombama Halep, Idlib i Hamu, gradove koje pod kontrolom drži opozicija, stoji u saopćenju Komiteta za lokalnu koordinaciju Sirije (LCC).

Teški sukobi u dijelovima Halepa

U napadima u Halepu oštećeno je i srušeno na desetine kuća, a poljskim bolnicama hitno je potrebna krv.

Državna novinska agencija Sirije Sana objavila je da su sigurnosne snage uništile centre u kojima se skupljaju oružane grupe u blizini Centralnog zatvora u Halepu.

U vijesti se navodi i da je u naseljima Merce, Sukkeri i As-Salihin u Halepu došlo do teških sukoba između vojnih trupa i naoružanih pripadnika opozicije.

(Agencije)