Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo Annanov plan

311views

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je izjavu kojom se podržava plan predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana za okončanje nasilja u ovoj zemlji, dok se borbe između vladinih i opozicionih snaga nastavljaju.

Predstavnici Vijeća sigurnosti u srijedu su saopćili da će ovom izjavom pozvati Siriju da provede Annanov plan, a ukoliko to ne uradi, zaprijetili su „daljnjim koracima“.

Plan predviđa uspostavljanje primirja, kao i uključivanje obje strane u politički dijalog te dozvolu humanitarnim organizacijama da pristupe u zaraćena područja gdje se nalaze civili.

Izjavu je usvojilo svih 15 članova Vijeća, uključujući Kinu i Rusiju, koje su prije toga dva puta stavile veto na rezolucije Vijeća sigurnosti kojim se trebala okončati kriza u Siriji, navodeći da takvim pristupom UN staje na jednu stranu.

Za razliku od rezolucija koje su pravno obavezujuće i zahtijevaju devet glasova ‘za’, te neulaganje veta od strane pet stalnih članica Vijeća kako bi bile usvojene, izjave su generalno neobavezujuće ali da bi bile usvojene moraju imati jednoglasnu podršku ovog UN-ovog tijela.

Puna podrška

Kako bi dobili podršku Rusije i Kine, Francuska je ublažila tekst prijedloga izjave, uklanjajući dio u kojem se navodi da je procjena progresa Annanovog prijedloga obavezna nakon sedam dana.

Vladi bi se onda zaprijetilo „daljnjim mjerama“ ako se uspostavi da nije napravljen značajan progres.

Međutim, revidiranim prijedlogom izjave utvrđeno je da će Annan samo redovno obavještavati Vijeće o napretku misije.

„Uzimajući u obzir te izvještaje, Vijeće sigurnosti će razmotriti daljnje korake“, navodi se u novom prijedlogu izjave.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Berlinu je kazao da tekst izjave „reflektira stvarnost u Siriji te da podržava Annanove ciljeve“.

„Mi ih podržavamo u potpunosti“, rekao je on dodavši da dokument „ne sadrži nikakve ultimatume, prijetnje ili tvrdnje da je neko kriv“.

Prema podacima UN-a, više od 8.000 ljudi je ubijeno od početka obračuna vladinih snaga sa opozicijom u Siriji.

(AJ Balkans)