Vijesti

Vijeće muftija izrazilo podršku IZ u Srbiji i stanovnicima sandžačkih općina

324views

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić informisao je danas članove Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini o stanju pandemije koronavirusa u Sandžaku i mjerama koje je IZ poduzela kako bi se pomoglo suzbijanju bolesti.

Sjednica je održana pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, a Vijeće muftija je još jednom izrazilo podršku Islamskoj zajednici u Srbiji i svim stanovnicima sandžačkih općina koje su se suočile sa povećanjem broja oboljelih od COVID-19.

Također, Islamska zajednica se obavezala da će i u narednom periodu nastaviti pružati podršku Mešihatu IZ u Srbiji i narodu Sandžaka kako bi se izborili sa pandemijom.

U nastavku sjednice razmatran je izvještaj Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova za ramazan 1441. godinu po hidžri.

Vijeće muftija je dalo saglasnost na udžbenik Tefsira IV razreda medrese, autora muftije dr. Ahmeda Adilovića i izabrani ilmihal za II i III nivo mektebske pouke, te usvojilo kalendarski dio Takvima za 2021. godinu.

Donesena je i odluka o utvrđivanju visine nisaba za zu-l-ka’de i zu-l-hidže 1441. te muharema 1442. h.g., pa tako nisab za ove mjesece iznosi 8.924,00 KM, odnosno 4.576,00 EUR ili 5.178,00 $.

Vijeće muftija je razmatralo i pripreme za dženaze u Srebrenici i Prijedoru, a razmatrani su i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, javlja MINA.

(FENA)