Vijesti

Vijeće Evrope uputilo nedvosmislenu podršku cjelovitoj BiH

267views

Vijeće Evrope oglasilo se saopštenjem u kojem potvrđuju svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, kao i daljem prisustvu vojnih trupa EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

“S obzirom da će se lokalni izbori u BiH održati 15. novembra 2020. godine, Vijeće Evrope pozdravlja činjenicu da će oni biti održati i u Mostaru 20. decembra, prvi put od 2008. godine.

Ministri EU pozvali su sve političke aktere u BiH da se suzdrže od provokativne retorike podjela tokom izbornog perioda i da se fokusiraju na rješavanje 14 ključnih prioriteta koje je Vijeće Evrope utvrdilo prošle godine.

Vijeće Evrope pozdravlja i kontinuirano prisustvo EUFOR-a u BiH u okviru operacije Althea i izražava spremnost da podrži opstanak te misije u okviru sveukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu.

Vijeće Evrope se raduje prezentaciji sljedeće Strateške revizije sredinom sljedeće godine, koja bi trebalo da posluži kao osnov za raspravu o budućim zadacima EUFOR-a, uzimajući u obzir potrebu da se pruži podrška napretku Bosne i Hercegovine u procesu integracija u EU, kao i sigurnosnu situaciju na terenu.

EU nastavlja da poziva vlasti Bosne i Hercegovine da nastave sa aktivnostima na daljem odlaganju viška municije, oružja i eksploziva, kao i u deminiranju, uz podršku međunarodne zajednice”, navedeno je u saopštenju Vijeća Evrope.

(Vijesti.ba)