Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

VIDEO: Pad el-Šeddade

541views

Kao što smo ranije izvijestili,grad el-Šeddada, koji se nalazi između Deir ezZura i Hassake,pao je pod kontrolu opozicionih snaga predvođenih Džebhat el-Nusrom.

„Trideset boraca el-Nusre,100 sirijskih vojnika i na desetine civila ubijeno je u napadu”,navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Glasnogovornik FSA,Umar ebu Lejla, kaže da je Džebhat el-Nusra preuzela zgrade državne sigurnosti i vojne obavještajne agencije u el-Šeddadi.

Ebu Lejla,kaže da je vojni garnizon koji je čuvao obližnja naftna polja,el-Džbejsa,pobjegao uslijed napredovanja opozicionih snaga ka el-Šeddadi kao i da padom ovog grada Assad rizikuje da izgubi cijelu pokrajinu Hassaku.

Sirijski opozicionari već eksploatišu izvjesna naftna polja,sudeći po izvorima,a novac koji dobiju od prodaje koriste za isplatu boraca ili kupovinu zaliha. Sigurno je da proizvodnja nafte ili plina neće uskoro zaživljeti u pravom smislu ali pravi značaj ove operacije je da je ovo još jedan dokaz da je Deir ezZur opkoljen a da je el-Hasssaka odsječena od režima. (IB)

{youtube}cKUn9K-ppU8{/youtube}