Vijesti

Velika Britanija se suočava sa desničarskim terorizmom

765views

Šef antiterorističke službe Velike Britanije Mark Rowley izjavio je da je i toj zemlji sve veća opasnost od desničarskog terorizma.

“Desničarski terorizam je sve značajniji i predstavlja sve veći izazov. Veći nego što mu se poklanja pažnja u javnosti”, rekao je on, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, do prije dvije godine aktivnost desničara bila je ograničena na neprijatne proteste i krivična djela počinjena iz mržnje, dok su ozbiljni incidenti pripisivani pojedincima, međutim obavještajna služba MI5 sada istražuje desničarske aktivnosti.

Neonacistička organizacija
On je upozorio i na to da britanske desničarske grupe traže da se povežu sa međunarodnim ekstremistima.

Rowley je kazao da je u poslednjih 18 mjeseci u Britaniji prisutna domaća, neonacistička organizacija, koja zagovara supremaciju bijele rase i koja ima iste ambicije kao i bilo koja druga teroristička organizacija posvećena nasilju.

“To treba da sve nas zabrinjava”, rekao je Rowley i dodao da je u Britaniji prošle godine izvedeno pet terorističkih napada, od kojih je jedan bio onaj kada je muškarac kolima uleteo u grupu vjernika muslimanske vjere a kod njega je pronađen i propagandni materijal desničara.

(Agencije)