Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Velika Britanija pridružila se u upozorenju upućenom Siriji

298views

Britanija pridružila se SAD u upozorenju upućenom Siriji da će ih prijetnja ili upotreba hemijskog naoružanja “primorati da ponovo razmotre svoj pristup”. Upozorenje Londona uslijedilo je nakon telefonskog razgovora britanskog premijera i američkog predsjednika Baraka Obame. Britanski premijer razgovarao je i sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom. Trojica lidera razgovarali su o gradnji podrške za opoziciju.

Kameron i Obama su se saglasili da “je upotreba ili prijetnja hemijskim naoružanjem u potpunosti neprihvatljiva” i da će ih “to primorati da preispitaju svoj dosadašnji pristup”.

Nešto ranije su kineski mediji optužili američkog predsjednika da pitanje hemijskog naoružanja koristi kao izgovor sa vojnu intervenciju. Kina insistira na tome da su prekid vatre i posredovanje UN i dalje najbolji načini za okončanje sukoba u Siriji.

Izvor iz ruskog Ministarstva inostranih poslova rekao je dnevniku “Komersant” da Moskva vjeruje da Sirija ne namjerava da upotrijebi hemijsko naoružanje i da je u stanju da obezbijedi skladišta u kojima se nalazi.

(RSE)