Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Moral - Etika

Već neko vrijeme sam u šerijatskoj vezi sa jednim mladićem?

420pregledi
               
Pitanje: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Već neko vrijeme sam u šerijatskoj vezi sa jednim mladićem. Namjere su nam sasvim ozbiljne, uskoro planiramo brak, inšallah. Budući da on živi u inostranstvu, a njegovi nisu vjernici, predložio mi je da za 2-3 mjeseca našeg boravka u Bosni budem fleksibilnija prema njegovima, tj. da se rukujem sa njegovom muškom rodbinom da ne bi dolazilo do konflikta izmeðu njega i familije. Kasnije bismo mi otišli živjeti vani, te to rukovanje ne bi bilo neophodno. Da li je meni to dozvoljeno s obzirom da ne bih htjela praviti konflikte izmeðu njega i rodbine? Inače, pokrivena sam i ne rukujem se s muškarcima. Da vas Allah, dž.š., nagradi najljepšom nagradom na dunjaluku i ahiretu!
 
Odgovor: Es-selamu alejkum! Molim Uzvišenog Allaha da vam podari svako dobro i da nas učini od onih koji se drže Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Rukovanje izmeðu muškaraca i žena koji nisu mahremi je haram – zabranjeno. Ovaj propis se temelji na riječima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koje je zabilježio imam Taberani u svom djelu ”El-Mudžem el-Kebir” od Makih ibn Jasira, u kojima Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Da neko od vas bude proboden u glavu željeznom šipkom bolje mu je nego da dotakne ženu koja mu nije dozvoljena“ (hadis je sahih, Sahihul-džami, br. 5045). Iz ovog poreðenja koje je navedeno u hadisu možemo da vidimo koliki je grijeh spomenuti čin. Ono što je općepoznato jeste da čovjek može da učini stvar koja je zabranjena samo u nuždi – daruri. Situacija koju ste vi naveli u vašem pitanju nije nužda i zbog toga nije dozvoljeno da se radi spomenute situacije prekrši neki od Allahovih propisa, a što je ovdje rukovanje izmeðu muškaraca i žena.
Kada je u pitanju odnos prema rodbini koja ne razumije odreðene propise, i njihov odnos prema vama, onda čovjek treba da zna – kada bi se kršili Allahovi propisi radi ljudi, onda bi musliman i muslimanka ostavili mnogo štošta što je obilježje ove uzvišene vjere.
Kada je u pitanju vaša situacija, savjetovao bih vam da odmah na samom početku pojasnite ovaj propis, kao i možda još neke propise koje vi praktikujete, a koje oni neće razumjeti. čak štaviše, kada se stvari na samom početku pojasne, u većini slučajeva dogaða se da spomenuta rodbina mnogo lakše te stvari prihvati, a kada čovjek postupi suprotno, onda se često javljaju problemi. Budite strpljivi i na najljepši način pojasnite ovaj propis prije nego što uðete u brak i znajte da će vas Allah nagraditi za vaše strpljenje i prakticiranje Allahovih propisa, a Allah najbolje zna!
 
Odgovorio: Hfz. Dževad ef. Gološ