Vijesti

Varhelyi: U RS znaju gdje je crvena linija i gdje će imati problem sa EU

538views
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) upozorio je da briselske institucije neċe prihvatiti nijednog političara koji osporava funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

„Imamo problem sa svima koji pokušavaju da odstupe od Dejtona (Dejtonskog sporazuma) i sa svima koji djeluju kako bi spriječili funkcionisanje zemlje”, podvukao je Varhelyi.

Varhelyi je predstavio paket o proširenju na vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta gdje je i upitan da prokomentariše posljednje izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, o mogućnosti otcjepljenja entiteta RS.

Varhelyi je poručio da je EU istrajna kada je u pitanju teritorijalni integritet BiH.

„Mislim da svi znaju, čak i u RS gdje je crvena linija. I razumijem da će, naravno, uskoro biti izbori. Ali, naravno, postoje granice onoga što se može koristiti u smislu izbornih kampanja, i svakako proglašenje nezavisnosti nije dio ovoga”, naglasio je Varhelyi ocijenivši da je potrebno da svaki dio Bosne i Hercegovine funkcioniše, uključujući Predsjedništvo i sve druge državne institucije.

Inače, godišnji izvještaji o zemljama Zapadnog Balkana su stanje u BiH ocijenili lošim, a ova je država dobila najgore ocjene Evropske komisije.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u reformi izbornog procesa, slobodi izražavanja, niti spoljnim odnosima, a zabilježeno je „nazadovanje” u oblasti javnih nabavki. Što se tiče političkih kriterijuma, navodi se da su zakonodavna i izvršna vlast imale „slab učinak zbog političke polarizacije i poremećaja uzrokovanih pandemijom”.

(Vijesti.ba)