Vijesti

V. Britanija izdvojila blizu 100 miliona eura za pomoć Rohingya izbjeglicama

636views

Vlasti Velike Britanije saopćile su da su izdvojile dodatni fond u vrijednosti od 87 miliona funti (98,61 milion eura) za pomoć u zbrinjavanju Rohingya izbjeglica u Bangladešu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Britanske misije u Dhaki navodi se da će fond biti utrošen za nabavku hrane i osnovnih životnih potrepština za Rohingya izbjeglice u Cox’s Bazaru.

Velika Britanija će s 20 miliona funti (22,67 miliona eura) pomoći i lokalne vlasti u Cox’s Bazaru koji zbrinjava stotine hiljada Rohingya izbjeglica koje su protjerane iz Mijanmara.

Progon muslimanske manjine iz Mijanmara eskalirao je u augustu 2017. godine, a vlasti Velike Britanije do sada su za pomoć izbjeglicama u Bangladešu izdvojile 226 miliona funti (256,15 miliona eura).

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje.

(AA)