Vijestiiiiii

Uzbekistan: Tajna sterilizacija žena

416views

Uzbekistanska  vlada sprovodi tajni program sterilizacije žena bez njihovog znanja kako bi kontrolirali rast populacije, izvještava BBC koji se poziva na izvore iz uzbekistanske vlade.

„Svaki doktor ginekolog ima tačno odrđene broj žena koje mora sterilizirati prilikom ginekoloških pregleda“, kaže jedan ginekolog za BBC. Ovaj monstruozni dekret propisao je lično predsjednik Uzbekistana. Dakle, svaka Uzbekistanka koja ide na ginekološki pregled ili se mora liječiti od neke druge bolesti postaje potencijalna meta tajnog programa steriliziranja. One ne znaju da je svrha tih pregleda sprovođenje tajnog programa sterilizacije. „ Postoji kvota. Moja mjesečna kvota je da steriliziram četiri žene. Ima doktora koji sedmično moraju sterilizirati čak osam žena“.

Sukhrob Ismailov,  jedan od rijetkih boraca za ljudska prava u Uzbekistanu navodi da je uzbekistanska vlada u 2010.godini sterilizirala 80 hiljada Uzbekistanki. Adolat, jedna od Uzbekistanki koja je žrtva tajne sterilizacije svjedoči za BBC kako je u nemogućnosti da rodi treće dijete potražila pomoć kod ginekologa, koji joj je rekao da je sterilizirana. „ Ostala sam šokirana, upitala sam ga kako je to moguće. On mi je odgovorio da je takav zakon“.

Uzbekistan ima 28 miliona stanovnika. Apsolutnu većinu čine muslimani.

(SAFF)