Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Usvojen imunitet za predsjednika Saleha

439views
Nova jemenska koaliciona vlada usvojila je danas prijedlog zakona o imunitetu za odlazećeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, u skladu sa sporazumom o tranziciji vlasti koji je sklopljen uz posredovanje zemalja iz regiona Persijskog zaliva.

Prijedlog je poslat na usvajanje u parlamentu, izjavili su izvori iz jemenske administracije, a prenosi Sinhua.

Ovi izvori očekuju da će zakon biti usvojen jednoglasno, što znači da će Saleh dobiti imunitet od krivičnog gonjenja prije nego što podnese ostavku, kako je predviđeno sporazumom.

Dokument je potpisan u Saudijskoj Arabiji 23. novembra prošle godine, a podržale su ga i UN.

Obje strane u Jemenu pristale su da podrže potpredsjednika Abda Rabu Mansura Hadija kao novog šefa države do održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora.

Hiljade opozicionih antirežimskih demonstranata odbacuju ovaj sporazum i zahtijevaju da Saleh krivično odgovara zbog, kako kažu, izdavanja naređenja o akcijama protiv demonstranata u posljednjih 11 mjeseci.

Ranije tokom dana, oko 3 000 demonstranata stiglo je iz nekoliko sjevernih provincija u glavni grad Sanu sa zahtjevom da predsjednik Saleh krivično odgovara za svoje postupke.

(SRNA)