Vijestiiiiii

USAID: Smanjenje broja projekata pomoći Pakistanu

282views
Sjedinjene Američke Države će značajno smanjiti broj projekata pomoći u Pakistanu, što je dio reformskih poteza sa ciljem boljeg raspredjivanja te pomoći, vrijedne više milijardi dolara, rekao je šef američkog USAID-a Radživ Šah.

Ukupna količina civilne pomoći ostaće nepromijenjena, ali se SAD nadaju da će reorganizacijom dobiti bolje i vidljivije rezultate, koji će osvojiti srca stanovništva u Pakistanu, zemlji gdje je antiameričko raspoloženje izuzetno izraženo, izjavio je šah.

Većina američke pomoći je do prije dvije godine odlazila vojsci. Potom su SAD pokrenule program civilne pomoći u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara, sa namjerom da poprave ugled Amerike kod pakistanskog stanovništva i pridobiju veću podršku vlade u Islamabadu za borbu protiv talibana i Al Kaide.

Bez obzira što je iz te pomoći potrošeno 2,6 milijardi dolara, narodna podrška Americi ne samo što se nije povećala nego se – smanjila, s obzirom da su se odnosi izmedju dvije zemlje pogoršali.

Veruje se, takodje, da dijelovi pakistanske vlade i dalje podržavaju pobunjenike koji ubijaju američke vojnike u susjednom Afganistanu.

(RSE)