Vijesti

Ured Parlamenta Tunisa: Odbacujemo i oštro osuđujemo državni udar

385views

Ured Parlamenta Tunisa saopćio je kako odlučno odbacuje i osuđuje odluku predsjednika zemlje Kaisa Saieda o suspenziji aktivnosti parlamenta i razrješenju dužnosti premijera Hichema Mechichija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured parlamenta na čelu s predsjednikom parlamenta Tunisa i lidera Pokreta Nahda Rachedom Ghannouchijem, uputio je saopćenje u vezi državnog udara.

”Ured Parlamenta izjavljuje da jednoglasnom odlukom snažno odbacuje i osuđuje Saiedove odluke”, navedeno je u saopćenju.

Poručeno je kako su sve Saiedove odluke nevažeće.

”Odlukama je ozbiljno prekršen Ustav, pogrešno protumačen 80. član i iznesene su neosnovane tvrdnje da su odluke donesene uz odobrenje predsjednika parlamenta”, navedeno je u saopćenju.

Rečeno je i kako Saied treba preuzeti moralnu, pravnu i krivičnu odgovornost zbog donesenih odluka.

Održani su jučer protesti protiv vlasti u Tunisu, kao i opozicije, a u neredima su izvedeni napadi na sjedišta stranaka, među kojima je i Pokret Nahda.

Predsjednik Kais Saied je sinoć, tvrdeći da je zemlji neophodno vanredno stanje zbog loše situacije u vezi s korupcijom, suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera.

Nakon toga, predsjedniku parlamenta Tunisa i predsjedniku Pokreta Nahda, najveće političke partije u toj zemlji Rachedu Ghannouchiju te zastupnicima nije dozvoljen ulazak u parlament.

Ghannouchi je predsjednika Saieda optužio za državni udar, navodeći kako je riječ o koraku koji nema pravno uporište, te pozvao narod na mirnu borbu.

(AA)