Vijesti

Ured AfD-a u sjedištu nacista: Svastike iznad vrata

922views

Novoizabrani poslanici njemačke liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) i ultradesničarske Alternative za Njemačku (AfD) dobili su kancelarije u zgradi u kojoj se nalazilo sjedište nacističkog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavili su njemački mediji.

Iznad vrata pojedinih kancelarija poslanika ove dvije stranke, koji će danas prisustvovati prvoj sjednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze u mermeru ugravirani kukasti krstovi, javlja Bild, a prenosi Tanjug.

Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj poslanika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posljedica složenog njemačkog Izbornog zakona i variranja broja poslanika nakon svakog izbornog ciklusa.

Svastike zamaskirane do 1988.
Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije poslanika FDP-a i AfD-a nekada bilo smješteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Njemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988. godine, kada su tokom renoviranja zgrade ponovo otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se poslanici smještaju u kancelarije u toj zgradi, pošto je u prethodnom sazivu Bundestaga približno 30 predstavnika konzervativnog saveza Kršćanskodemokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Kršćanskosocijalne unije bilo tu smješteno.

(Agencije)